From: Pawel Kedzierski (pawel.kedzierski_at_pwr.edu.pl)
Date: Fri Oct 23 2015 - 08:31:27 CDT

Dear Satya,
W dniu 23.10.2015 o 14:11, Bonakala Satyanarayana pisze:
> Dear Pawel Kedzierski, Thank you once again. I have done the things
> what you have suggested. Still same error. Output of the command:
> sudo service bumblebeed start
> bumblebeed start/running, process 2651
> and after
> update-rc.d bumblebeed defaults
> System start/stop links for /etc/init.d/bumblebeed already exist
> Afterwards, if I run optirun vmd, same error is comming
> [ 367.199264] [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started yet or
> the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect.
> [ 367.199347] [ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is it
> running?
One more idea - check the permissions:
ls -l /var/run/bumblebee.socket

On my system it says:

srw-rw---- 1 root bumblebee 0 pa┼║ 23 08:27 /var/run/bumblebee.socket

what basically means that only the members of bumblebee group are able
to use this service (and the nvidia card).
If the "groups" command does not list "bumblebee", you need to add your
login name to this group; either by editing /etc/group or by the command

sudo usermod -aG bumblebee yourloginname

Then logout and login again to make this effective.
HTH,
Pawel
>
> Regards
> Satya
>
> On Fri, Oct 23, 2015 at 5:13 PM, Pawel Kedzierski
> <pawel.kedzierski_at_pwr.edu.pl <mailto:pawel.kedzierski_at_pwr.edu.pl>> wrote:
>
> Dear Satya,
> W dniu 23.10.2015 o 11:15, Bonakala Satyanarayana pisze:
>> Dear Pawel Kedzierski, Thank you for quick reply. Yes, your guess
>> is correct, mine is optimum technology laptop. I have
>> installed sudo apt-get install bumblebee-nvidia and added the
>> last line in bashrc file as well. However,
>> I came across this error. I have searched in google and tried.
>> Nothing is working to overcome this.
>> [ 34.486145] [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started
>> yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect.
>> [ 34.486167] [ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is
>> it running?
>
> Most probably the "bumblebee daemon" service is not running, as it
> says. Strange, as it should be started after the install of the
> bumblebee package, which in turn should be pulled in by the
> install of bumblebee-nvidia.
>
> What you may try:
> sudo service bumblebeed start
> or
> sudo initctl start bumblebeed
>
> If it complains that there is no such service, then the package
> may be missing:
> sudo apt-get install bumblebee
>
> Actually, the bumblebee daemon is started by upstart via
> /etc/init/bumblebeed.conf so there are no links to
> /etc/init.d/bumblebeed script from any /etc/rc?.d directories. If
> you disabled upstart somehow, then you would need:
> update-rc.d bumblebeed defaults
> to make the demon start after boot.
>
> If this will not help then I am at a loss; but which version of
> nvidia drivers have you installed? I remember that I was
> unsuccessfull with upgrade, but bumblebee with nvidia-304 works
> for me on ubuntu 14.04 without problems.
>
> Pawel
>>
>> Can you please help us.
>>
>> Regards
>> Satya
>>
>> On Fri, Oct 23, 2015 at 1:47 PM, Pawel Kedzierski
>> <pawel.kedzierski_at_pwr.edu.pl
>> <mailto:pawel.kedzierski_at_pwr.edu.pl>> wrote:
>>
>> W dniu 23.10.2015 o 08:46, Bonakala Satyanarayana pisze:
>>
>> Dear VMD developers, I have installed VMD in ubuntu
>> 14.04. However, a blank transparent display window is
>> coming after execution of vmd. I have an integrated
>> graphics card in my laptop and I have installed
>> nvidia-304 drivers. Can anyone help me to get a proper
>> display window along with vmd-main.
>>
>> Dear Satya,
>> This is only a guess based on the limited information you
>> have provided, but it seems to me that you have an "Optimus
>> technology" based laptop.
>> If this is the case, you should install another software
>> package which supports such configuration:
>>
>> sudo apt-get install bumblebee-nvidia
>>
>> It may be a good idea to purge nvidia-304 first, because the
>> problem you see may be due to misconfiguration done by this
>> package (without bumblebee it assumes that the nvidia GPU is
>> available directly).
>> The nvidia drivers will be pulled back by bumblebee-nvidia
>> and it should configure your system properly (at least it did
>> for me :)
>> Note that to actually make vmd use the nvidia card, it should
>> be run through "optirun" utility.
>> I have a bash alias for this:
>> alias vmd='optirun vmd'
>>
>> There is another supplement which gives improved performance,
>> from package "primus"; when you install it, you should use
>> "primusrun vmd".
>> More information is to be found e.g. here:
>> http://www.webupd8.org/2012/11/primus-better-performance-and-less.html
>>
>> Cheers,
>> Pawel
>>
>> Regards
>> Satya
>>
>>
>>
>
>